Heemkunde

Veldeke Pluum 2018 voor Frits Criens


De Veldeke Pluum 2018 gaat dit jaar naar Frits Criens. Frits is een schrijver en dichter. Van zijn vak is hij docent Nederlands. Hij komt uit Haelen en schrijft in het Haelens dialect, maar ook in het Nederlands. Hij schrijft toneelstukken, romans, dichtbundels en had jarenlang een populaire dialectcolumn in het Dagblad de Limburger.

In 2016 verdween zijn dialectcolumn uit de krant. De formule was volgens de krant uitgewerkt. Er volgden protesten van schrijvers en fans, maar ook van Veldeke. Niets mocht baten. De krant, die zich presenteert als ‘de Limburger’ ging zich op een andere manier profileren.

Frits zelf bleef echter niet bij de pakken neerzitten en hij schrijft elke week, elke dinsdag een nieuwe verse column op zijn eigen website: www.fritscriens.com
Hij hoopt hiermee zijn vaste lezers een plezier te doen en te boeien. Ook op de Veldeke website (www.veldekeremunj.nl) staat een koppeling om rechtstreeks uit te komen op site van Frits om zijn column Modertaal te kunnen lezen.

Frits ontvangt deze Pluum voor zijn werk als columnschrijver van Modertaal, de taal van ’t Geveul. de taal die baby’s al herkennen als ze nog veilig in de moederbuik zitten. Een column waarin hij gewone dagelijkse dingen uit het leven beschrijft. Zijn vrouw Ellie speelt in deze columns een soort alter ego, die hem voortdurend op het rechte pad moet houden. Eigenlijk verdient Ellie hiervoor ook een Pluum.

Op zaterdag 10 maart jl. op het Halfvastesjpektakel van Veldeke in Aad Remunj aan de Kapel in ’t Zand in Roermond werd Frits in het zonnetje gezet en hem de Veldeke Pluum 2018 overhandigd.
|Doorsturen

Agenda>>> Klik hier voor de complete Agenda.Aanbiedingen!

Ingezonden Jouw nieuws

Vacatures


Sjnabbeltjes

 • Headline 1

  Airco FUJI

  ECHTE Airco, Fuji, grondmodel met buiten unit. Aangeboden wegens verbouwing. Koelt buitengewoon goed en snel. Incl.gebruiksaanwijzing en afstandsbediening. Zelf monteren. Afhalen in Herten. Euro 200,00. 0475 331306 of 06 15191708 Lees meer
 • Headline 1

  eetkamerstoelen

  6 eetkamer stoelen zwart leder look Lees meer
 • Headline 1

  skelter

  Mooie zelfbouw skelter. Lees meer
 • Headline 1

  piano

  antieke zwarte piano. Merk Carl Hardt, Stuttgart. Moet gestemd worden, is jaren niet gebruikt Lees meer
 • Headline 1

  doe een bod

  Bladblazer merk Flymo Gardenvac. electr. tevens een heggeschaar merk Ferm HC- 510DS. lengte 55cm. Lees meer

Laatste reacties