Algemeen

Aanplanten voedselbos door leden IVN-Roermond en leerlingen Citaverde”

Door Gilsing lokale media

Datum: woensdag 30 Januari 2019
Plaats: Zorgboerderij Rondmeer, Heide 3 Heythuysen
Aanvang: 14:00 tot 16:00, inloop vanaf 13:30 uur
Contactpersoon: Hetty Adams; vooraf aanmelden i.v.m. catering, via: voedselbos.brigade@gmail.com of www.voedselbosbrigade.nl

Op woensdag 30 januari 2019 start om 14.00 uur de aanplant van voedselbos “Natuurgaard Korte Vonck” nabij Zorgboerderij Rondmeer, Heide 3 in Heythuysen, met het planten van de eerste boom door Dijkgraaf Patrick van der Broeck van Waterschap Limburg. Deze plantactie wordt georganiseerd door IVN-Roermond e.o. in samenwerking met het Citaverde college en de Limburgse Voedselbos-brigade. Leden van IVN Roermond en andere geïnteresseerden zijn uitgenodigd om samen met hun (klein)kinderen mee te komen planten. De bijeenkomst duurt tot vier uur ’s middags. Tijdens een pauze wordt voor lekkere lokale versnaperingen gezorgd, zoals soep en appeltaart, ter plekke bereid met hulp van JongNL Limburg met behulp van “outdoor cooking”. Hiermee vragen we aandacht voor bewuste voeding. Inloop vanaf 13.30 uur.

Het beplantingsplan van dit voedselbos is ontworpen door het IKL in samenwerking met Stichting Voedselbosbouw Nederland. Leerlingen van Citaverde MBO 3 opleiding Water, Natuur en Recreatie organiseren in het kader van een praktijkopdracht deze plantactiviteit. In december 2018 en januari 2019hebben zij een aantal lessen gevolgd over voedselbossen.

Het nut van bomen en voedselbossen
Door het planten van dit voedselbos met hulp van zo veel mogelijk (klein)kinderen, wordt aandacht gevraagd voor het feit dat bomen tijd nodig hebben om te groeien. Bomen hebben heel diverse functies in onze omgeving. Ze zorgen voor zuurstof, filteren fijnstof, verbeteren de bodem en vangen water op als er veel regen valt.
Ze verdampen water en zorgen daarmee voor nieuwe regen, ook als het droog is. Ze zorgen voor schaduw en koelen het aard oppervlak , doordat de zon de grond niet kan bereiken door het bladerdek. Dit alles naast de rustgevende en zelfs genezende werking van bos voor mensen die vaak in een drukke omgeving verkeren. Ook zijn er bomen en struiken waar wij van kunnen eten of die de bodem verbeteren waar wij andere eetbare planten op willen gaan verbouwen. Een boom kan deze functies allemaal vervullen, het beste als hij volwassen is. Daarom worden nu bomen aangeplant voor later, zodat de kinderen van nu ook straks kunnen genieten van de omgeving waarin ze leven.

 

|Doorsturen