Heemkunde

Veldeke Pluum 2018 voor Frits Criens


De Veldeke Pluum 2018 gaat dit jaar naar Frits Criens. Frits is een schrijver en dichter. Van zijn vak is hij docent Nederlands. Hij komt uit Haelen en schrijft in het Haelens dialect, maar ook in het Nederlands. Hij schrijft toneelstukken, romans, dichtbundels en had jarenlang een populaire dialectcolumn in het Dagblad de Limburger.

In 2016 verdween zijn dialectcolumn uit de krant. De formule was volgens de krant uitgewerkt. Er volgden protesten van schrijvers en fans, maar ook van Veldeke. Niets mocht baten. De krant, die zich presenteert als ‘de Limburger’ ging zich op een andere manier profileren.

Frits zelf bleef echter niet bij de pakken neerzitten en hij schrijft elke week, elke dinsdag een nieuwe verse column op zijn eigen website: www.fritscriens.com
Hij hoopt hiermee zijn vaste lezers een plezier te doen en te boeien. Ook op de Veldeke website (www.veldekeremunj.nl) staat een koppeling om rechtstreeks uit te komen op site van Frits om zijn column Modertaal te kunnen lezen.

Frits ontvangt deze Pluum voor zijn werk als columnschrijver van Modertaal, de taal van ’t Geveul. de taal die baby’s al herkennen als ze nog veilig in de moederbuik zitten. Een column waarin hij gewone dagelijkse dingen uit het leven beschrijft. Zijn vrouw Ellie speelt in deze columns een soort alter ego, die hem voortdurend op het rechte pad moet houden. Eigenlijk verdient Ellie hiervoor ook een Pluum.

Op zaterdag 10 maart jl. op het Halfvastesjpektakel van Veldeke in Aad Remunj aan de Kapel in ’t Zand in Roermond werd Frits in het zonnetje gezet en hem de Veldeke Pluum 2018 overhandigd.
|Doorsturen

Agenda>>> Klik hier voor de complete Agenda.Aanbiedingen!

Ingezonden Jouw nieuws

Vacatures


Sjnabbeltjes

 • Headline 1

  Broodmachine

  Broodbak machine is maar een paar keer gebruikt Lees meer
 • Headline 1

  Hulp in huishouding aangeboden

  Wil graag helpen in huishouding van half oktober t/m begin januari. Poetsen, wassen, strijken, koken, babysitten, huisdieren verzorgen, hond uitlaten. Mijn vriendin Alina is 35 jaar en is sinds een jaar verantwoordelijk voor de hele huishouding van een enorm hotel in Lissabon. Ze wil graag over een jaar haar carriere in Nederland voortzetten. Daarom komt ze halverwege oktober voor 3 maanden naar Nederland om hier de taal te leren. Alina is een harde werker en zet zich altijd voor 100% in voor haar klanten. Het gaat haar niet om het geld verdienen, maar meer om overdag bezig te zijn. Lees meer
 • Headline 1

  Te koop hydrofor pomp

  Te koop hydrofor pomp is als nieuw h Let op dit is niets van een bouwmarkt Voor info zie foto,s en mijn andere adver. Lees meer
 • Headline 1

  gratis douche stoeltje wit

  Gratis afhalen: Douche stoeltje,goede kwaliteit Wit, Lees meer
 • Headline 1

  Vingino blouse

  Vingino blouse ,mt 8,valt iets ruimer.Capuchon is eraf te halen Lees meer

Laatste reacties